Gå til hovedindhold

Den grønne ungdoms Bolognese

Læs mere om Den grønne ungdoms Bolognese i Aarhus Kommune her.

  • Læs op

Indhold

    Om retten

    Mikkel fra Den Grønne Ungdomsbevægelse fortæller: 

    • Vi valgte denne ret fordi den er god til en række ting – den mætter, den er prisvenlig, den roder ikke i køkkenet at tilberede og så smager den bare hammergodt
    • Retten er generelt meget klimavenlig, uden at gå på kompromis med smagen. Den er kødfri, men når man smager på den, så savner man ikke kødet fordi vi har sørget for at give svampenes umamifyldte smag forsædet
    • Retten er inspireret af os alle, og opfylder alt det vi synes en fællesskabsskabende ret skal kunne.

    Opskrift til 4 personer

    Sæt linser til at koge

    Hak svampene i grove tern. Kom dem derefter i en foodprocessor og hak dem helt fint. De skal gerne ligne ris i størrelse.

    Steg svampene ved høj varme indtil al væske er fordampet.

    Hak gulerødder, løg og hvidløg i grove tern og smid dem i foodprocessoren sammen med valnødder og linser. Puls/hak dem indtil de har samme størrelse som svampene.

    Når væsken fra svampene er fordampet tilsættes oregano, rosmarin, spidskommen, kanel, peber, de to typer paprika samt 1 spsk soyasauce. Steg ved høj varme i et par minutter. Husk at røre hele tiden, så det ikke brænder på.

    Tilsæt løg, gulerødder, hvidløg og valnødder og steg yderligere 5 minutter ved middel varme.

    Blend de flåede tomater i foodprocessoren (eller brug 7-8 dl mosede/hakkede tomater istedet) og tilsæt dem sammen med tomatpure, sukker, laurbærblade, salt og den sidste spsk soyasauce.

    Giv den kødfrie sauce et opkog og lad den herefter simre ved lav varme, indtil den får en flot mørkerød farve (30-60 minutter)

    Er saucen for tynd, når den skal bruges, kan du koge den uden låg, indtil den har den ønskede konsistens. Og så husk da lige at fjerne laurbærbladene inden servering.

    Ingredienser

    • 500 g champignon
    • 100 g linser
    • 1 alm. løg
    • 3 fed hvidløg
    • 2 mellemstore gulerødder
    • 50 g valnødder
    • 2 dåser flåede tomater
    • 1 dåse tomatpure
    • 2 spsk. Kokossukker eller sukker
    • 2 spsk. olie

    Krydderier

    • 1 tsk. oregano
    • 1 tsk. rosmarin
    • ½ tsk. spidskommen, stødt
    • ½ tsk. sort peber
    • ½ tsk. røget paprika
    • ½ tsk. alm. paprika
    • 1 knsp. kanel
    • 2 spsk. soyasauce
    • 3 laurbærblade
    • 1 tsk. salt
    Sidst opdateret: 9. januar 2024