Gå til hovedindhold

Spaghetti alla puttanesca

Læs mere om Spaghetti alla puttanesca i Aarhus Kommune her.

  • Læs op

Indhold

    Ib fra ældresagens hold for mandemad:

    • Vi har valgt at lave en ret med spaghetti, så danskerne i fællesskab kan gå sammen om at lære at spise det på den korrekte måde – nemlig uden ske
    • 3 af ingredienserne - hvidløg, ansjoser og oliven – er ingredienser som mænd typisk har et anstrengt forhold til. Så denne ret har også til formål at vise, hvor smukt det kan smage, når ingredienserne går op i en højere enhed og bliver tilberedt og brugt korrekt.
    • For vores gruppe handler det om, at vi hver gang vi samles skal lære noget nyt, blive overraskede og få et tættere forhold til de ingredienser, som vi arbejder med.

    Opskrift

    Vi laver er ærke-romersk ret bl.a. med tre- fire ingredienser, som mange mænd normalt ikke kan ’tåle’:

    Ansjosfileter, kapers, oliven og hvidløg, -og så lærer vi at spise spaghetti som en ægte romer: Med en gaffel og af en dyb tallerken!

    Til 4-5 personer

    • 400 g spaghetti eller spaghettini
    • 3 fed hvidløg (= 2 en-feds-hvidløg)
    • 2 -3 chilipeber / peperoncino
    • 4 (flere efter smag) ansjosfiletter
    • 2 spk. (flere efter smag) kapers
    • 20-30 sorte oliven
    • 1½-2 dåse flåede tomater
    • 1 bundt persille (1/3 stort bundt)
    • rigelig olivenolie
    • salt (smag først!)

    En puttana er en mindre pæn pige og navnet på denne ret kan således bedst oversættes med ”luderpasta”. Der findes mange fantasifulde forklaringer på rettens navn. Det er en rigtig herreret (heraf måske navnet), for den er robust og pikant på samme tid.

    Sådan:

    Varm rigeligt vand med salt i en stor gryde.

    Og så laver vi sovsen:

    Kom olien (der skal være rigeligt af den, gerne op mod ½ - 1 deciliter i tykbundet gryde, tilsæt de let-knuste hvidløg og tænd så først nu. Varm olien op og svits forsigtigt hvidløg og chili/peperoncino. Det må ikke branke! Tilsæt de hele ansjoser, 2 spk. kapers og grofthakkede oliven. Tilsæt 1½ ds flåede og gem den sidste ½ ds, - den skal højst sandsynligt også i, hvis sovsen er for tør. Krydr med salt og peber og lad det stå og simre, mens vi alle bliver klar til at koge spaghetti:

    Kast spaghetti i det varme vand, og lad spaghettien koge maks. 7 minutter. Hæld den op i et dørslag og hæld så den næsten kogte spaghetti i sovsen i pqanden, der skues ned for blusset og lægges låg på.

    Og nu kommer det eneste lidt bøvlede ved denne ret, for der skal nemlig ske to ting: spaghettien skal koges mør (men samtidig være al dente, altså stadig med bid) og samtidig skal en del af væden være opsuget.

    Med lidt øvelse lader det sig gøre og resultatet er al klovneriet værd (og så kan man jo snyde med en sjat vand/hvidvin eller lidt ekstra tomatsnask, hvis det hele truer med at brænde på).

    Drys med hakket persille og server straks og rygende varm!  

    Sidst opdateret: 9. januar 2024